Blog

Udělám si sám - polep na zeď

Téměř každý den vysíláme kolegy, kteří po celé republice instalují různé polepy. Nevyhýbáme se prodejnám, skladům, různým vozidlům i speciálním časově "hypernapnutým" akcím, mezi které patří přípravy veletrhů, nebo instalace pro filmaře. Jsou však situace, kdy nedává ekonomicky ani časově smysl, aby se tam hnali dva týpci z Podbořan, kteří stráví 3 hodiny na cestě a poté nalepí za pár minut jednu samolepku. Pro tyto situace, a zároveň pro všechny samouky, jsme sepsali tento návod, který by měl pomoci s instalací samolepky na zeď nebo podlahu i člověku, který do té doby lepil maximálně dálniční známku na čelní sklo. :-)

Udělám si sám - polep na zeď

Návod na instalaci polepu na zeď

(určeno pro samolepící folie a využít lze při aplikacích na různé povrchy)

  • Samolepka na zeď je vyrobena se samolepící PVC folie. Není tedy potřeba aplikovat žádné dodatečné lepidlo. Polep se lepí nasucho, na předem vybrané místo, hladkou či jemně štukovanou stěnu.
  • Stěnu očistěte od případných nečistot, mastnoty, prachu apod.
  • K ruce si vezměte maskovací pásku a stěrku. Případně vodováhu či jinou pomůcku pro ujištění, že bude polep umístěn rovně.
  • Vyměřte místo, kam chcete polep umístit. Na stěnu nalepte pruh maskovací pásky, pomocí které si vyznačíte horní rovinu polepu. 

  • Nyní si vezměte polep, položte jej na stůl podkladovým papírem nahoru a odlepte samolepku od podkladového papíru, a to pouze v horní části polepu, a podkladový papír dobře přelepte. Tak získáte menší plochu, pomocí které začnete s lepením. 

  • Polep připevněte těsně pod maskovací pásku, která slouží jen pro vyznačení roviny. Když přikládáte polep, musí být hezky napnutý, aby vám nevznikaly nežádoucí varhánky.

  • Nyní můžete v horní části, v místech, kde je samolepka již připevněna ke stěně začít pomocí stěrky lepit celou samolepku. Pomaličku pomocí stěrky začněte odrolovávat podkladový papír po celé jeho šíři, a pomocí stěrky přilepovat samolepku ke stěně. Pohyb stěrky je veden od shora dolů a od středu do stran. Folie je dostatečně pevná a během instalace by neměly vznikat žádné bubliny ani varhánky.
  • Důležité upozornění. Lepidlo je silně lepivé a okamžitě přilne k podkladu. Polep není možné odlepovat a opakovaně se pokoušet o přilepení.

A výsledek?

Samozřejmě, že nechceme tvrdit, že výsledek bude vždy úžasný. I našim zkušeným lepičům občas ujede ruka, ale s malou dávkou zručnosti se dá mnohé zvládnout svépomocí. Pokud půjde o složitý polep, vždy Vám při kalkulaci doporučíme odbornou instalaci. Věříme však, že se mezi Vámi najdou tací, kteří tento návod docení. :-)

Pro našeho stálého zákazníka jsme připravovali i návod na polep schodů či instalaci plakátu do hliníkové lišty. Třeba se Vám to bude hodit, a proto přikládáme odkaz, kde si návod můžete stáhnout:

NÁVOD V PDF ZDE

Děkujeme za čas věnovaný tomuto článku a těšíme se na spolupráci!

Zpět na články